Осигурено е 3,5 млрд. лв.  европейско финансиране Близо 2 млрд. лв. европейски

...
Осигурено е 3,5 млрд. лв.  европейско финансиране Близо 2 млрд. лв. европейски
Коментари Харесай

2 млрд. лева са инвестирани в бързи релси, но първата жп магистрала ще е готова 2027 г.

Осигурено е 3,5 милиарда лева.  европейско финансиране
Близо 2 милиарда лева европейски и по-малка част национални пари се влагат в модернизацията на жп линии и системи за ръководство на влакове по изтичащата оперативна стратегия “Транспорт и транспортна инфраструктура ” и по Механизма за свързване на Европа до 2024 година 1,058 милиарда лева са по оперативната стратегия. А огромната фантазия зад тези средства са бързи релси до 160 км в час.

732 млн. лева са по Механизма за свързване на Европа 2014-2020 година

205 млн. лева са за два плана по Националния проект за възобновяване и резистентност, които би трябвало да бъдат усвоени до края на 2026 година

3,5 милиарда лева са планувани до 2027 година. 2 милиарда лева са по новата стратегия “Транспортна съгласуваност 2021-2027 ”. Те ще са главно за дотъкмяване на планове по линията София - Бургас и София - Свиленград.

1,5 милиарда лева са по Механизма за свързване на Европа, по които занапред с планове ще кандидатства Националната компания “Железопътна инфраструктура ”.

Готовност има с планове за 6-7 милиарда лева, само че на този стадий няма да се кандидатства за еврофинансиране за цялата сума, тъй като няма да бъде получена. А също така ще би трябвало да се стопират влакове, което е немислимо, споделиха от НКЖИ. (Кои са плановете, от какви източници се финансират и по кое време ще бъдат приключени - виж инфографиката.)

Въпреки обезпечени европейски пари първата жп автомагистрала от София до Бургас и до българо-турската граница няма да е напълно приключена до 2024 година Тежкият сектор на жп линията София - Пловдив - от Елин Пелин до Костенец, се извършва към този момент втори програмен интервал, като сектори от него се трансферират за интервала 2021-2027 година

Дори стартират план като сектора София - Елин Пелин се препъна в неналичието на потенциал на изпълнителя. Договорът бе преустановен през май предходната година от министър Николай Събев. А този сектор трябваше да е подготвен през 2020-а. Завършването му е удължено до 2024 година, финансирането е по Механизма за свързване на Европа.

Има и положителни образци. Участъкът сред Елин Пелин и Вакарел е най-труден за осъществяване от цялото трасе сред София и Пловдив. Стойността му е 498,8 млн лева без Данък добавена стойност. Дължината му е почти 20 км и в тях влиза най-големият жп тунел в България с дължина 6,8 км

Подобно оборудване не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато е издигнат тулен “Козница ”.

Освен най-дългия тунел планът включва още два двутръбни тунела с приблизителна дължина общо 1,5 км, пътен надлез и подлез, 8 моста и естакади, системи за сигнализация и телекомуникация, нова гара Елин Пелин и спирка Побит камък. Изпълнител е консорциум с водещ сътрудник турската компания “Джен-Дуй ”.

За рационализация на жп сектора Костенец - Септември срокът е изминал през 2022 година, водят се договаряния за удължаването му.

За дотъкмяване през идващия програмен интервал остава рационализация на сектора от Елин Пелин до Костенец. Той се финансира по оперативната стратегия “Транспорт 2021-2027 година ”

Работи се и по рехабилитацията на жп линия Пловдив – Бургас, фаза 2. Част от плана ще бъде трансфериран в идната оперативна стратегия - 2021-2027 година

Жп плановете по проекта за възобновяване и резистентност включват въвеждането на супермодерната европейска система за ръководство на влаковото придвижване по линията Русе - Каспичан и интермодален терминал в Русе. Вторият план е изваден от проекта, само че НКЖИ възразява, а и не се знае дали Еврокомисията ще се съгласи това да стане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР